Kako preprečiti vnetje mehurja pri ženskah

Verjetno marsikdo pozna neudobje, ki ga sproža vnetje mehurja. Gre za obolenje sečil, ki je največkrat sproženo z bakterijsko okužbo, včasih pa kot stranski produkt katerega drugega zdravstvenega stanja. Nekateri ljudje so naravno bolj podvrženi vnetju, na splošno pa se s ponavljajočimi vnetji soočajo ženske.

Glavni razlog je v anatomiji ženskega telesa. Sečnica je namreč krajša, kar pomeni, da imajo bakterije iz zunanjega dela telesa dosti krajšo pot, da pridejo do mehurja in sprožijo vnetje. Na kaj biti pozoren in ali je mogoče preventivno delovati in preprečiti še nadaljnje okužbe?

Povečana tveganja

Na splošno je možno reči, da imajo spolno aktivne ženske večja tveganja, saj spolni akt lahko potisne bakterije, ki se nahajajo na intimnih predelih v sečnico. Dodatno, veliko spolno aktivnih žensk uporablja kot način kontracepcije diafragmo, ki zaradi snovi, ki jih vsebuje povečuje tveganje za vnetje mehurja. Tudi hormonske spremembe v obdobju nosečnosti ali obdobje menopavze ustvarja okolje, kjer je tveganje za okužbe povečano.

A tudi ženske, ki niso spolno aktivne so lahko nagnjene k ponavljajočim se okužbam. Včasih jih spodbudijo dražilci oziroma dražljive snovi, ki se lahko nahajajo v ženskih izdelkih za higieno intimnih predelov. Temu tveganju se je mogoče izogniti z izbiro ustreznih izdelkov in njihovo ustrezno uporabo.

Kako zmanjšati tveganje za okužbo

Znan domači recept za ohranjanje zdravega okolja na področju intimnih predelov je brusnični sok, včasih tudi v obliki tablet. A ta metoda ni priporočljiva za tiste, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, saj bi lahko sprožil neželene reakcije. Poleg tega se vsem, ne glede na spol priporoča zadostno uživanje tekočine, predvsem vode ter redno uriniranje, ko čutite potrebo. Predolgo zadrževanje urina ni priporočljivo.

Po opravljeni potrebi s toaletnim papirjem brišite od spredaj nazaj. Na ta način boste preprečili, da bi bakterije iz analnega predela prenesli na področje sečnice. Ne uporabljajte intimnih izdelkov z dišavami, saj delujejo kot dražila. Po spolnem odnosu urinirajte in spijte kozarec vode, da spodbudite odstranitev bakterij ter poskrbite za redno higieno okoli nožnice in anusa, a brez močnih izdelkov. Z izbiro tuša namesto kopanja v kadi bodo možnosti za vnetje mehurja manjše.

Dodaj odgovor