Študentsko delo, kot obvezen del življenja vsakega študenta in dijaka

Študentsko delo postaja čedalje bolj za željeno med študenti in dijaki, da pridobijo delavne izkušnje in se tako pripravijo na življenje. 

Čedalje več podjetij omogoča študentom in dijakom študentsko delo, oziroma poletni/počitniško delo. Bistvena razlik med študenti in dijaki je ta, da dijak še ni polnoleten, kar pomeni, da delavec ne sme delati v okolju, kjer bo moral upravljati z denarjem. Prav tako velja, da mladoletni delavci lahko opravijo maksimalno 40 ur na teden, kar pomeni delo od ponedeljka do petka, po 8 ur na dan. 

Študentsko delo, kot obvezen del življenja vsakega študenta in dijaka

Dela pa se študentje in dijaki ne izogibajo, saj je denar danes nujno potreben zanje, saj jim sledijo stroški kot so izpit za avto, ki je zelo velik strošek, prav tako pa potrebe za faks in srednjo šolo. 

Z delom lahko pričneš tako, da se preprosto prijaviš na študentski servis, ter vneseš svoje podatke, nakar se razgledaš po vseh možnih delih, ki ti jih izbrani servis ponuja. Nato izbereš delo, za katero se počutiš najbolj sposobnega in bi ti najbolj ustrezal. Temu sledi prošnja delodajalcu, s katerim se zmeniš za kratek sestanek, da delodajalec vidi ali si pripravljen za delo, oziroma če izpolnjuješ pričakovanja.  

Delo, ki ga lahko opravlja študent, je zelo raznoliko. Nekaj primerov je na primer: delo v trgovini z živili, ali tehničnih trgovinah, delo na pošti, delo v proizvodnjah, če ima kandidat veljavno vozniško dovoljenje in dopolnjuje 18 let, mu je odprta tudi smer dostave hrane za razne restavracije. 

Denar nato delodajalec nakaže na izbran študentski servis, preko katerega nato dobiš nakazilo na bančni račun, enkrat mesečno, oziroma za toliko ur, kolikor jih je bilo opravljenih v mesecu. Urna postavka pa se razlikuje od dela in delodajalca, vendar je minimalna urna postavka 6,17€ BRUTO, oziroma 5,21€ NETO.