Enkrat me je en gost v službi vprašal za tradicionalne slovenske jedi. Moram priznati, da me je kar malček presenetil, spomnila sem se nekaj jedi, a to ni bilo niti blizu vsega, katere vse so slovenske tradicionalne jedi.
Nekaj kar sem se spomnila, sem jih naštela, kot so: žganci, potica, gibanica in štruklji. Ker pa sem bila tako presenečena in mi je bilo malo nerodno, da tega ne vem, sem si doma pogledala po območjih, katere tradicionalne jedi vse imamo.
Prekmurje:
- Gibanica,
- pogače,
- jedi iz svinjine,
- bujta repa,
- kaša.
Štajerska:
- kisla juha,
- štruklji,
- žganci,
- rezanci.
Gorenjska:
- orehova potica,
- šara.
Primorska:
- čompe s skuto,
- bovški krapki.
Resnično imamo bogato izbiro jedi in Slovenci smo dobri gostitelji, tujci radi ostanejo pri nas dlje časa in večina njih našo dobro pripravljeno hrano še kako pohvali. Lahko smo ponosni na svojo kulinariko, ker smo res mojstri in znamo pripraviti dobre specialitete. Kamorkoli boste šli, vas bodo presenetili z dobro postreženo hrano, najlepše pa je to, da je hrana sveža in dobra. Tudi sama sem že večkrat jedla po modernih in uveljavljenih restavracijah in moram reči, da je hrana res dobra. Slovenci znamo biti dobri gostitelji, radi imamo druženje, dobro hrano in dobro pijačo. To nas povezuje in prav je tako.
Sama si rada privoščim domačo hrano prav tam, kamor grem na dopust, tako da doživim ta okus tistih krajev in se probam z njimi povezati, kako živijo, kaj delajo in kaj jedo. Tudi sama rada vedno pripravim kaj novega, ko pričakujem obiske, tako da pri meni so vedno presenečeni in imajo prav radi, da se poigram z okusi. Tako na koncu vsi okušamo dobro hrano in komentiramo, iz česa je pripravljena.